Ontdek de Wegen van Herdenking te voet, te paard of op de fiets

Elk deelgebied heeft wel een paar plaatsen die getuigen van de gevechten die er tijdens beide wereldoorlogen plaatsgevonden hebben en de herinnering bewaren aan de strijders die eraan deelnamen. Om deze plaatsen in eigen tempo te ontdekken, zijn de Wegen van Herdenking uitgebreid met fiets- en wandeltochten. Elke tocht is ontworpen als een thematocht met diverse te bezoeken plaatsen, beschreven in een geïllustreerde routebeschrijving met historische feiten. De tochten zijn te raadplegen via de mobiele telefoon of te downloaden via internet. De oorlogen zijn teruggebracht tot menselijke maatstaven en op originele manier gebruikt om een streek en zijn erfgoed te leren kennen.
Terug naar de lijst met tochten

De 7.0-versie van iOS niet de inhoud van deze kaart correct weer te geven. Om de informatie goed te kunnen bekijken moet u upgraden naar versie 7.1

Tijdsduur 2 uur - Afstand 24,8 km

Nuttige informatie

Contact :VVV/Dienst voor toerisme MAUBEUGE
Téléphone : +33 (0)3 27 62 11 93
 E-mail : tourisme.maubeuge(at)gmail(dot)com
Site web : www.maubeuge-tourisme.com
Vertrepunt : Fort de Leveau, Route de Mairieux, 59750 FEIGNIES

Beschrijving downloadenGPX track downloadenWij heten u welkom

Maubeuge, belegerde vesting

Deze fietsroute voert u langs de meest belangrijke plekken van het beleg van Maubeuge (27 augustus tot 8 september 1914) aan het begin van de Duitse invasie. Dit beleg blokkeert tienduizenden Duitse soldaten die dus niet meevechten in de slag bij de Marne. Het beleg van Maubeuge loopt uit op een zwaar fiasco voor de Fransen: er worden meer dan 40.000 krijgsgevangenen gemaakt, ofwel een tiende van de Franse krijgsgevangenen uit de hele Eerste Wereldoorlog. Het beleg van Maubeuge en dat van Antwerpen, dat eindigt op 10 oktober 1914, luiden het einde in van een oorlogvoering die draaide om het belegeren van steden en die de militaire geschiedenis van Europa gedurende meerdere eeuwen gekenmerkt heeft. Op deze beleggen volgt een frontoorlog, een statische oorlog die op het Westfront bijna 50 maanden gaat duren. Het slagveld wordt beheerst door zwaar geschut.

U wordt tijdens deze fietsroute ook geconfronteerd met de nagedachtenis aan burgerslachtoffers van door het Duitse leger bedreven misdaden tijdens de inval in 1914. De in Frankrijk aangerichte bloedbaden halen het niet bij die van België, die honderden levens kostten in Dinant, Tamines en Andenne. Toch laten de invasietroepen, geconfronteerd met een bedreigende angst voor vrijschutters, ook in Frankrijk een spoor van bloed na.

Maubeuge blijft tot 9 november 1918 bezet door de Duitsers. De stad lijdt tijdens de invasie in 1940 nogmaals onder gewelddadige gevechten, die de verwoesting van oude binnenstad tot gevolg hebben.

 

 

Details van de tocht

harmangels.com