Ontdek de Wegen van Herdenking te voet, te paard of op de fiets

Elk deelgebied heeft wel een paar plaatsen die getuigen van de gevechten die er tijdens beide wereldoorlogen plaatsgevonden hebben en de herinnering bewaren aan de strijders die eraan deelnamen. Om deze plaatsen in eigen tempo te ontdekken, zijn de Wegen van Herdenking uitgebreid met fiets- en wandeltochten. Elke tocht is ontworpen als een thematocht met diverse te bezoeken plaatsen, beschreven in een geïllustreerde routebeschrijving met historische feiten. De tochten zijn te raadplegen via de mobiele telefoon of te downloaden via internet. De oorlogen zijn teruggebracht tot menselijke maatstaven en op originele manier gebruikt om een streek en zijn erfgoed te leren kennen.
Terug naar de lijst met tochten

De 7.0-versie van iOS niet de inhoud van deze kaart correct weer te geven. Om de informatie goed te kunnen bekijken moet u upgraden naar versie 7.1

Tijdsduur 1 uur - Afstand 2,4 km

Nuttige informatie

Contact : Office de tourisme de Maubeuge
Téléphone : +33 (0)3 27 62 11 93
E-mail : tourisme.maubeuge(at)gmail(dot)com
Site web : www.maubeuge-tourisme.fr
Point de départ : Porte de Mons, Place Vauban, 59600 MAUBEUGE

Beschrijving downloadenGPX track downloadenWij heten u welkom

Maubeuge tijdens de Duitse bezetting

De wandeltocht Maubeuge tijdens de Duitse bezetting geeft een beeld van de omvang en de grofheid van de Duitse bezetting van 1914-1918, die in diverse aspecten even schrikwekkend was als die van 1940-1944.

De stad huisvest in eerste instantie een aanzienlijk aantal soldaten in deze achterhoedezone, waar zich de trainingscentra, de bevoorradingsopslag en de hospitalen die talloze gewonden verzorgen bevinden. De bezetter onderwerpt de Franse burgers aan een strenge controle, is scheutig met bedreigingen en sancties en legt gedwongen arbeid op. Met als argument dat de geallieerde blokkade de Duitse bevolking uithongert, geven de Duitsers zich over aan een methodische plundering van industrieen landbouwsectoren in bezet gebied, wat ter plekke voor grote schaarste en voedselproblemen zorgt. De tussenkomst van de CRB, een liefdadigheidsinstelling onder leiding van Herbert Hoover, toekomstig president van de Verenigde Staten, voorkomt echter een hongersnood.

Deze wandeltocht geeft ook een beeld van de voorlopers van een nieuwe oorlogsvoering: de luchtoorlog. Eerst zeppelins en verkenningsvliegtuigen, later bommenwerpers- en jacht eskaders.

 

 

Details van de tocht