Ontdek de Wegen van Herdenking te voet, te paard of op de fiets

Elk deelgebied heeft wel een paar plaatsen die getuigen van de gevechten die er tijdens beide wereldoorlogen plaatsgevonden hebben en de herinnering bewaren aan de strijders die eraan deelnamen. Om deze plaatsen in eigen tempo te ontdekken, zijn de Wegen van Herdenking uitgebreid met fiets- en wandeltochten. Elke tocht is ontworpen als een thematocht met diverse te bezoeken plaatsen, beschreven in een geïllustreerde routebeschrijving met historische feiten. De tochten zijn te raadplegen via de mobiele telefoon of te downloaden via internet. De oorlogen zijn teruggebracht tot menselijke maatstaven en op originele manier gebruikt om een streek en zijn erfgoed te leren kennen.
Terug naar de lijst met tochten

De 7.0-versie van iOS niet de inhoud van deze kaart correct weer te geven. Om de informatie goed te kunnen bekijken moet u upgraden naar versie 7.1

Tijdsduur Ca. 2.30 uur - Afstand 10,6km

Nuttige informatie

Contact : Office du tourisme deu pays de Weppes
Tel : +33(0)3 20 50 63 85
E-mail : paysdeweppes(at)gmail(dot)com
Website : paysdesweppes.free.fr
Vertrekpunt : Kerk van Fromelles - Rue de l'Église - 59789 FROMELLES

Beschrijving downloadenGPX track downloadenWij heten u welkom

De Slag bij Fromelles

De Slag bij Fromelles, westfront - 19 en20 juli 1916, was een korte maar bloedige episode uit de Eerste Wereldoorlog. Deze slag, bedoeld als afleidingsmanoeuvre voor de Slag bij de Somme die 80 kilometer zuidelijker op 1 juli door de Fransen en Britten ontketend was, liep in amper 24 uur uit op een compleet fiasco voor de Britse en Australische strijdmachten. Het was de eerste Australische operatie in Frankrijk. De verliezen vertellen boekdelen over de wreedheid van de zware artillerie en machinegeweren: 2.000 Australiërs gedood of vermist, 3.500 gewond of gevangengenomen, 1.500 Britten uitgeschakeld. De Duitsers zaten in de verdediging en telden desondanks 1.600 doden en gewonden.

Het dorp Fromelles herrees na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog uit de ruïnes. De boeren maakten het verwoeste land weer bebouwbaar. Aan het eind van de twintigste eeuw herinneren slechts de begraafplaatsen van de Commonwealth War Graves Commission en enkele Duitse bunkers nog aan het voormalige slagveld. Na de exemplarische analyse van vijf massagraven, twee dagen na de slag gegraven door de Duitsers en ontdekt in 2007, konden de stoffelijke resten van 250 soldaten, voor het merendeel Australiërs, deels geïdentificeerd worden door de vergelijking van DNA-profielen. Hun lichamen rusten tegenwoordig op een nieuwe begraafplaats, midden in het dorp. Een Frans-Australisch museum is geopend ter nagedachtenis van dit drama, dat beschouwd wordt als een van de wreedste beproevingen voor de jonge Australische natie.

Details van de tocht