Ontdek de Wegen van Herdenking te voet, te paard of op de fiets

Elk deelgebied heeft wel een paar plaatsen die getuigen van de gevechten die er tijdens beide wereldoorlogen plaatsgevonden hebben en de herinnering bewaren aan de strijders die eraan deelnamen. Om deze plaatsen in eigen tempo te ontdekken, zijn de Wegen van Herdenking uitgebreid met fiets- en wandeltochten. Elke tocht is ontworpen als een thematocht met diverse te bezoeken plaatsen, beschreven in een geïllustreerde routebeschrijving met historische feiten. De tochten zijn te raadplegen via de mobiele telefoon of te downloaden via internet. De oorlogen zijn teruggebracht tot menselijke maatstaven en op originele manier gebruikt om een streek en zijn erfgoed te leren kennen.
Terug naar de lijst met tochten

De 7.0-versie van iOS niet de inhoud van deze kaart correct weer te geven. Om de informatie goed te kunnen bekijken moet u upgraden naar versie 7.1

Tijdsduur Ongeveer 3 uur - Afstand 29,5 Km

Nuttige informatie

Contact : Office de tourisme et du patrimoine de Lens-Liévin
Tel : +33(0)3 21 67 66 66
E-mail : info(at)tourisme-lenslievin(dot)fr
Website
: www.tourisme-lenslievin.fr
Vertrekpunt : Nationale militaire begraafplaats van Notre-Dame-de-Lorette - Chemin du Mont de Lorette - 62153 ABLAIN-SAINT-NAZAIRE

Beschrijving downloadenGPX track downloadenWij heten u welkom

Tocht langs de belangrijkste plaatsen van de Eerste Wereldoorlog in de Artois

De Eerste Wereldoorlog in de Artois

De rand van de hoogvlakte van de Artois, 10 kilometer ten noorden van Arras, was een belangrijk strategisch punt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De heuvel van Notre-Dame-de-Lorette (165 m) en de heuvelrug van Vimy (145 m) overheersen de vlakte van Gohelle en de mijnstreek van de Pas-de-Calais. De mijnen voorzagen in 1913 in de helft van de Franse steenkoolproductie, een belangrijke energiebron dus.

Tijdens de race naar de zee in oktober 1914, die voorafgaat aan de loopgravenoorlog, bezetten de Duitsers de hoger gelegen plaatsen langs het hele westfront. Ze bezetten ook het grootste deel van de mijnstreek. Dit dwingt de geallieerden tot het openen van een aantal offensieven om deze al snel door de Duitsers versterkte strategische punten terug te nemen.

De eerste Franse aanval, de Eerste Slag om de Artois (17 tot 19 december 1914), mislukt en heeft de dood van 8.000 Franse soldaten tot gevolg. Notre-Dame-de-Lorette wordt echter pas tijdens de Tweede Slag (9 mei tot 25 juni 1915) de ‘bloedige heuvel’ genoemd. De Fransen nemen de heuvel in, maar lopen vast op de heuvelrug van Vimy ondanks zware bombardementen en felle gevechten. 40.000 Franse soldaten worden gedood, 64.000 raken gewond, voor een terreinwinst van slechts 20 km². De Duitse verliezen lopen op tot 75.000 soldaten (gedood, gewond, gevangengenomen). De verwachte doorbraak is helaas niet tot stand gekomen. De Derde Slag om de Artois (25 september tot 14 oktober 1915) faalt uiteindelijk ook.

Vanaf februari 1916, bij het begin van de Duitse aanval op Verdun, wordt het Franse leger op het front van de Artois afgelost door Britse troepen. In april 1917 veroveren de Canadezen in een opmerkelijk goed voorbereide verrassingsaanval de heuvelrug van Vimy, tegen een verlies van 3.600 man. Dit succes veroorzaakt een enorme nagalm in Canada en vormt later een deel van de basis voor de nieuwe natie.

De tocht langs de herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog in de Artois leidt langs herdenkingsplaatsen die vandaag in een op opmerkelijke wijze herschapen landschap staan: bomen hebben hun plaats teruggevonden, landbouwers hebben de sporen van de loopgraven uitgewist, dorpen zijn herbouwd. Militaire begraafplaatsen - Frans, Brits, Duits - en herdenkingsmonumenten vervingen in de jaren 20 de in de haast aangelegde geïmproviseerde begraafplaatsen langs het front. De monumenten herinneren aan het verschrikkelijke drama dat zich er tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelde, getekend door de dood van miljoenen jonge burgersoldaten, slachtoffers van de macht van het vuur, een uitvloeisel van de industriële beschaving.

Details van de tocht